Kayınvalidem hakkında yazıyorsam vardır bir sebebi.İşte bir sebebi de bana bu güzel lezzeti yapmayı öğretmiş olması.Şükriyecim merak etmese benim aklıma gelmezdi bu yemekten bahsetmek.
Belki başka yörelerde başka isimlerle yapılıyordur.Ben henüz rastlamadım ama.Üzerine dökülen kızgın yağ ve fırında cızırdaması bu yaratıcı ismin verilmesine neden olmuş sanırım:)
Aslında bu yemek/börek içine ısırgan otu konur ama benim sevgili kocam otyemez olduğu için ben içine lor peyniri koydum.
Cızdırma tarifi:
Önce iç harcını hazırlıyoruz.Dediğim gibi ben peynir ve ince doğranmış pırasa koydum.Özellikle ısırgan otu çok yakışıyor ama sanırım ıspanak vs. de konabilir.
Mısırunu,tuz ve suyu karıştırıyoruz.Toplanabilen hamur kıvamında olacak.Ben toplam yaklaşık 500 gr. mısır unu kullanmışım.Gözayarı ile yaptım.Suyu azar azar koyun derim,çünkü çok çabuk yumuşuyor.
Bu hazırladığımız hamurun yarısını bolca yağlanmış tepsiye elimizle bastırarak yayıyoruz.Sıkı sıkı bastırmak gerekiyor ki gerçek bir hamur gibi birarada dursun.
Üstüne iç harcını döküp yayıyoruz.
Kalan hamuru akışkan hale gelecek kadar sulandırıyoruz.
Bu akışkan hamuru da harcın üstüne döküyoruz.Bunun sebebini sormuş olmama rağmen hatırlamıyorum ama sanırım daha yumuşak olması için.
En üstü için de tercihen zeytinyağında toz kırmızı biberi biraz kızdırıyoruz.Bunu da döküp fırına vericez.
Mis gibi kokular yaymaya başlayacak ve üstü kızaracak.Altı çok kızarmıyor yeni fırınlarda ama eski davul tipi fırınlarda altı,kenarları falan da kızarıyor ve daha çıtır oluyor.
Dilimleyip yoğurtla tüketiyoruz.Biraz yağlı oluyor ama tepsiye yapışmaması için bu kaçınılmaz.
Sıcak sıcak afiyet olsun:)
ayy canım benim ya çok teşekkür ederim:-))
YanıtlaSilzor bir tarife benzemiyor.Denerim ben bunu bak,ısırgan otu da bulup:-))
ellerine sağlık....
yaparsın tabi,benim de ilk denemem:)daha önce kayınvaldemi birkaç kez izlemiştim yaparken ama denedim oldu yani atla deve değilmiş:)
Silsen de denersen paylaş benimle ya da blogunda:)
Ohh mis gibi de kokar o şimdi, eline sağlık.
YanıtlaSilkoktu koktu:)siz de buralardansınız bilir miydin bunu?
SilKesinlikle hiç bilmediğim bir tarif
YanıtlaSilEllerine sağlık
Gelin olmanın kralı kayınvalideden konuşmak, kayınvalide olmanın kuralı gelinden konuşmaktır.
Sevgiler
teşekkür ederim,siz de deneyin.
Silbu kuralı sevdim ben:)
aaaaa bizde cızdırma deriz buna :)
YanıtlaSilİzmir'limisin sende :)
ama bizz fırına vermiyoruz, kızgın saç veya tavaya akışkan hamuru döküp
pişmesini bekliyoruz, içine harç koyup yiyoruz
çook uzun zamandır yemiyorum, duygulandım :D