Social Icons

Pazar, Şubat 03, 2013

Bohçada mantarlı hindi,Közlenmiş patlıcan salatası ve Lorlu pasta

Aşağıdaki yemekler koca onayından geçmiş ve " madem böyle bir ziyafet pişirebiliyorsun da niye arada sırada öyle pırasa,karnıbahar falan yapıp beni yaşamdan soğutuyorsun?" şeklinde yergimsi iltifatlarla taçlandırılmıştır.
Kocanızdan birşey isteyeceğinizde ya da o gün kahvaltı sonrası kendi tabağını masadan alıp lavaboya bıraktığı için ödüllendireceğinizde yapmanız şiddetle tavsiye olunur.
Ancak yükte hafif,pahada ağır istekler için fazlasını yapmanız gerekir,herşeyi de benden beklemeyin canım:P

Bohçada mantarlı hindi:

Hindi göğüs 2-3 tane veya paketten ne çıkarsa bahtınıza
1/2 kg Kestane ya da kültür mantarı veya zehirsiz olsun yeter
soğan,sarımsak,baharatlar
zeytinyağı
2 adet yufka
yumurta sarısı

Beşamel sos için:

2 kaşık un
1,5 - 2 bardak süt ( boza kıvamında olacak kadar)
tereyağ

Soğan,sarımsak ince kıyılır.Mantarlar ince dilimlenir.İncelik bir düsturdur,her kadın ince olmalıdır;gerek fiziğinde gerekse dilinde safsatalarını bir kenara bırakıp hindi göğüs de küp küp doğranır.Hep birlikte kavrulur.Pişmesine yakın tuz,karabiber,kimyon ve biraz da köri ile tatlandırılır.
Diğer yanda beşamel sos için tereyağında un kavrulur ve süt ilave edilerek tel çırpıcı ile devamlı çırpılır ki topaklanmasın.Topaklanan beşamel sosa sos demem,topağı açılmadıkça özdeyişi kulağa küpe olunur.
Yuvarlak şekilli yufkalar açıları 90 dereceyi geçmeyecek şekilde dörtgen haline getirilir.Geometri dersinden geçer not almış olmaya gerek yok.Yufka önce ortadan ikiye kesilip kesilen yarımlar da ortadan ikiye kesilir.Elde edilen 4 çeyrek yufka göz var nizam var denilip yuvarlatılmış kısımların alınması suretiyle dörtgene dönüştürülür.İşin erbabı eşkenar dörtgen yapar maharetini konuşturur:P
Neyse;bir kase içine yufka parçaları serilir ve içine beşamel sosla harmanlanmış mantarlı hindiden gerektiği kadar konur.yufkaların uçları bohça yapar gibi kapatılıp tepsiye kase ters çevrilir.Üzerine yumurtanın sarısı sürülür ve fırına verilir.Zaten pişmiş bir yemek sırf yufkalar da pişsin diye tekrar pişirilir ve elektrik sarfiyatı konusunda üzerimize düşen harcama limiti doldurulmaya çalışılır.
Bu arada elektrikten sarfiyatı konusunda cömert davranan bünye kendini hamarat ve tutumlu hissetmek için dörtgen haline getirilmiş yufkadan arta kalan parçaları ince ince kesip fırın tepsisinin bir kenarına koyar ki kızaran bu çıtır çıtır yufka parçaları ileriki günlerde çorbalarda falan değerlendirilir.

Közlenmiş patlıcan salatası:

Kaynayan yaz güneşinde olgunlaşıp toplanmış ve kışa hazırlık için o sıcak günlerde sırttan akan terlere inat közlenerek buzluğa atılmış bir paket patlıcan
Aynı şartlarda bir paket kırmızı biber
Aynı kaynar güneşte kurutulmuş domates
Taze soğan 1/2 demet veya daha az bilemedim şimdi
sarımsak1-2 diş
Acı sivri biber 1 adet
Binbir emek ve kararan ellerle hazırlanmış nar ekşisi
emek çekmeden hazıra konmuş zeytinyağı
Tuz

Kurutulmuş domatesler kaynar suda şaftları kayıncaya kadar bekletilir.Yeterince ceza çektiklerine inanıldığı noktada sudan çıkarılıp patlıcan,biberler,soğan,sarımsak,ekşi,yağ,tuz ve isteğe göre maydanoz,nane vs. ile karıştırılır.
Çok kolay di mi?40 derecede közleme kısmını es geçtim ama...



Çocukluğumun Lorlu pastası:

250 gr. tatlı lor
2 paket kakaolu bisküvi
100 gr. margarin
bisküvileri ıslatmak için süt
şeker göz kararı
muz

yıllar sonra yapma fikri nereden aklıma geldiyse aklımda kaldığı kadarıyla yapmaya başladım.kendimden pek bir emindim,tariflerden kontrol etme ihtiyacı bile duymadım.Yukarıdaki hindi yemeğinde geometri konusunda tasladığım ukalalık burada ayağıma dolandı.oh olsun bana!

Margarin eritilir,şekerle karıştırılır.Tatlı lor da içine ufalanır.
Alüminyum folyo üzerine streç film de serilir.(folyo donan pastanın orasına burasına kaçıyor o nedenle streç film iyi bir fikir)
Lorlu harç 3'e bölünür.
En alta bir kat lor sürülür.
sütle ıslatılan bisküvilerden kısa kenarı 3,uzun kenarı 4 sıra olacak şekilde bir dikdörtgen hazırlanır.üzerlerine bir kat daha lor sürülür.
tekrar bisküvi konur ve kalan lor da sürülür.Muz da ortaya konup folyo tutularak iki kenardan kaldırılır ve bir üçgen oluşturulur.güzelce sıkıştırılan bu piramit yapı buzluğa konur ve ideali 1 gece olacak şekilde bekletilir.

Ben nerede mi hata yaptım?Bisküvileri hesaplamayı unuttum ve dikdörtgeni 3*6 yaptım.Tabii bisküvi yetmedi.Kalan kısmını allahtan o an evde olan sade pötibörlerle tamamladım. Ortasının beyaz olma sebebi budur.:)



Benden bu kadar...
Uyuyan kocayı uyandırma zamanı:)

20 yorum:

  1. Madem biliyordun hi diye baslarmisim:)yemek ler güzel olmuş ellerine sağlık ebru :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler:)sen de mi dermişim ben de:))

      Sil
  2. Favorim patlıcan salatası oldu. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. çok tatlı bir şey olmuyor gibi düşündüm yani ben çok şekerli sevmiyorum da. deneyebilirm bu durumda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen öyle,margarin de olmasa içinde çok hafif diyeceğim.ama şekeri az gerçekten.aslında tam bir yaz tatlısı.hafif ve serin:)

      Sil
  4. ohooo coşmuşsun sen:)ellerine sağlık
    tarif böyle yapılır kardeşim gülerek okudum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ooo,hoşgelmişsin kutsal umay!özlettin kendini.
      teşekkür ederim canım,eğlenmene sevindim:)

      Sil
  5. ilk kez duyuyorum ve çok beğendim fotolardan elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oldukça basit aslında deneyebilirsiniz:)teşekkürler...

      Sil
  6. ne güzel lezzetler bunlar,anlatım da bir o kadar yakıyor hani esprilerle,güldürdün beni :-))ellerine sağlık.Denemek istiyorum bu tarifleri:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol canım,salata tam senlik bak:)

      Sil
    2. tüm tarifler benlik asıl,acıktım ben şimdi:))

      Sil
    3. :)aç olunca herşey bizlik görünüyor di mi?:))

      Sil
  7. aç hissediyorum kendimiii ellerine sağlık hep yazmada hem yapmada:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol şeymacım,yakın olsak sana da yediririm ellerimle bu övgünün üzerine:))

      Sil
  8. hah haaa baş ve son yorumlar iyiymiş.
    :)
    ah senin bu kocan.
    :)
    pastay duymadım not aldım.
    :)
    garaj seyl nası gidiyoo.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pasta benim çocukluğumda sıkça yapılırdı herkes için öyledir diye düşünüyordum ama değilmiş sanırım:))
      garaj seyl gitmiyor ya:((çıkan talipliler de son anda vazgeçtiler hep...

      Sil
  9. Aaa böyle cicili bicili yemekler yapıp yemek blogu yazma konusunda rekabete gireceksin benimle bak sonu kötü olur vallahi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. istesem de sen ve diğer yemek bloglarıyla rekabet edemem canım ya.siz bu işin hakkını veriyorsunuz bense kendi kendime eğleniyorum işte:))

      Sil

Bakma bir sırrım var dediğime.İki kişinin bildiği sır değil,iki kişinin bindiği tır değilmiş:p%&+
Velhasıl,gönlünden geldiği gibi yaz,yaz,yaz..bir kenara yaz bütün sözlerimi,unutursam çık karşıma göster kendini:p(%^^+&

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...