Bugün beni gülümseten bir karikatür gördüm günün anlam ve önemini anlatan:
-Sızlanmayın uleeennn mevsim normalleri diye birşey var!
Gerçekten de havalar öyle sıcak ki,kliması olmayanlar geliyor aklıma ve şükrediyorum.Bu sıcakta insan katil bile olur töbe töbe..
Hal böyleyken insanın canı da ne yemek yemek istiyor ne de yapmak.Hep şöyle serin birşeyler arayışında oluyoruz.Karpuz,peynirle de çocuk büyümeyeceğine göre ister istemez evde yemek yapılıyor tabi ki.
Ben de bugün serin bir yaz yemeği olan şakşuka yapayım dedim.Aslında bir meze ama biz kızartma benzeri olduğu için gayet yemek olarak tüketebiliyoruz.Kızartmadan farkı da hem şekli hem de sosunun muhteviyatı.
patlıcan,biber ve patatesler |
domates sos |
Sos için domatesler rendelenir(üşenmezseniz kabuklarını soyup onları da küp küp doğrayınız).Soğanlar ve sarımsaklar ince kıyılıp az zeytinyağında kokuları çıkıncaya kadar kavrulur.Domates rendesi eklenir.Asıl püf noktası burada başlıyor.İçine az bir miktar sirke,şeker ve tabi ki tuz ekleyeceğiz.
Sosu tüm sebzelerin üzerine döküyoruz neticede.
mavi tabaktaki kalıp diğeri yenecek :) |
Fazla ekmek tükettirmesi dışında harika bir yaz yemeği:)
Şakşuka deyince de fazla yaratıcı olmayacak biliyorum ama aklıma ilk gelen budur:
-Şakşukaaa şakşukaaa şakşukaaa şaka da şuka ........
Hazır sırtımdan terler boşanırken ve mutfakta baygınlık geçirmemişken bari bahçemizin yumuşamış organik domateslerini rendeleyip şişeleyeyim ve kışa hazırlık yapayım dedim.
3-4 kilo domates var burada sanıyorum |
Aa o da ne?Acı biberler de pörsümeye mi başlamış?Hemen acı sosa da girişeyim bari!
aşırı ışıkla pörsüklüğü giderilmiş sebzeler:) |
Acı sos:
2-3 patlıcan
7-8 acı biber
6-7 domates rendesi
bol sarımsak
sirke
zeytinyağı
sirke
zeytinyağı
maydanoz
dereotu
nane
fesleğen
kereviz yaprağı (kıştan kuruttuğum)
Patlıcanlar közlenir.
bu haliyle bile yenir mmmm |
Biberler,yeşillikler,patlıcan,hafif kavrulmuş domates rendesi ve
sarımsak rondodan geçirilir.
Yeşillik koymazsanız rengi kırmızı olur ki bu tercihe bağlı.Lezzeti de değişecektir elbette.
Domates ve acı soslarım |
İşte şişe domates rendesini çorbalarda,yemeklerde kısacası kışın tüm yemeklerde kullanmak üzere dolaba kaldırdım.
Acı soslarım da yine ekmeğe sürmek üzere veya kısırın yanında,et yemeklerinde,makarnalarda acı seven biz ailesine hizmet edecek.
Kavanozlara bir miktar zeytinyağı eklemeyi de unutmayalım ki ağzımızın suyu boşa akmış olmasın,soslar köpürmesin.
Eee sırada daha turşular var .O zamana kadar biraz serinleyelim bari...
ben şakşuka nın domatesli sosuna hiçbir şey koymam ama bir daha ki sefere senin gibi yapacağım :)
YanıtlaSilKış hazırlıklarına erken başlamışsın cancağızım, ne güzel :))
YanıtlaSildenersen eminim seveceksin kibritçi kız,lezzeti daha farklı oluyor.
YanıtlaSilkayınvalidemler sayesinde mahzun prenses,onlar doğal,hormonsuz,ilaçsız domates,biber vs. yetiştiriyor torunları için.biz de evde malzeme bol olunca değerlendiriyoruz her fırsatta:)
Sıcak dediğin Fizan'daki gibi olur bu havalar onun yanında yayla havası kalır. Ki: haftaya oradayım maalesef. katil olma işine gelince, bu yemekler yüzünden ben katil olacağım haberin ola :)
YanıtlaSilHadi kış boyu yağlı, karbonhidratlı demeyip tabiri caizse tıkınır, sonrada yaz geliyor diye fitness centerler da telef olursunuz. ne çözülmez muammasınız :)
Selam ve sevgiler..
ha ha karikatür sahiden uymuş. batman.
YanıtlaSilşakşuka hep dışarda yerim hiç yapmadım.
:)
ama sondaki iyiymiş.
ben de bazen sarımsak domates yeşilbiber karıştırıp buzluğa atıyom kahvaltı ve makarna sosu olarak.
hımmm meşgul olunca çabuk geçiyo yaz desene.
:)
metin,
YanıtlaSilkadınları anlamak için hala uğraşıyor musun?:)))vazgeç artık derim ben:)Ayrıca Fizan'ı sadece uzaklığı anlatan deyişlerde duymuştum,gerçekten varmış.Aman dikkat et kendine oralarda:)
deeptone,
bir erkek olarak böyle sos falan hazırlıyor olman ne güzel.tebrik ederim gerçekten;)
yalnız yaşayınca oluyo.
YanıtlaSilbi de yemek yapmak derler ya çok iyi bi terapi.
:)
ama yazın üşeniyo insan.
:)
üşenme hiç,yemek yapmak da yemek de keyif işi.keyfini sür:)
YanıtlaSil