Social Icons

Salı, Nisan 02, 2013

Biscotti,tuzlu kuru pasta ve çikolata

İlk biscotti ve çikolata deneyimimi de yaşamış bulunuyorum.

Biscotti bildiğimiz Selanik gevreği aslında.Ama biscotti denince bir biscolata kadar trendy(!),bir napoliten pizza kadar italyan çağrışımlar yapıyor ki kulağa daha havalı gelsin:)

Ben biscottilerimi kuru meyve ve cevizli yaptım.Gayet de başarılı ve lezzetli oldular.

Tarif Berna Gürşen'e ait.

80 gr. tereyağ
200 gr. şeker
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
3 yumurta
385 gr. un
1 çimdik tuz
İsteğe bağlı kuru meyve,kuruyemiş veya çikolata(yaklaşık 200 gr. kadar)
Üzeri için yumurta beyazı ve şeker
İlk pişirme 165 derecede fanlı önısıtma yaparak 20 dk.
ikinci pişirme 110 derecede 20 dk.

Oda sıcaklığındaki tereyağ ve şeker çırpılır.Sırayla vanilya,teker teker yumurtalar eklenir.Kuru malzeme elenerek eklenir.En son kuruyemiş/kuru meyve/çikolata eklenir.Yapışkan bir hamur elde edilir.Hamur toplanmıyor diye endişelenip un eklemeyin,doğru kıvam budur.
Tezgaha un dökülüp hamurun yarısı kaşıkla buraya alınır.Hamur yoğrulmadan unla toplanıp ekmek şekli verilir ve tepsiye alınır.Diğer parça da aynı şekilde hazırlanır.Üzerine yumurta beyazı sürülür ve şeker ekilerek ilk pişirme yapılır.
Kabarıp kızaran hamur fırından alınıp ılınmaya bırakılır.Ellenebilecek kadar ılıdığında dilim dilim kesilerek ızgara teli üzerine yan yatırılır.Bu şekliyle ikinci pişirme yapılır.
Selanik gevreği(Biscotti) hazır!


Tuzlu kuru pastalarım tam pastanelerden satın aldığımız kuru pastalar gibi.Ağızda dağılan,yedikçe yenilesi gelen,kilosu 10-15 tl arası değişenlerden:)

Tarifi nereden aldığımı hatırlayamıyorum:(

Yarım paket margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı sirke
1 tatlı kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
3 tatlı kaşığı şeker
aldığı kadar un
üzeri için yumurta sarısı ve haşhaş,çörekotu vs...
180 derece önısıtmalı fırında kızarana kadar pişecek.

Tüm malzeme yoğrulup buzdolabında yarım saat kadar dinlendirilir.Daha sonra hamura kalıpla veya elle şekil verilerek tepsiye dizilir.Yumurta sarısı sürülüp,çörekotu,haşhaş veya susamla süslenerek pişirilir.
Alt-üst kızarınca kuru pastalar yenmeye hazır!



Çikolata yapımı için kursa gitmiş biri olarak 3,5 saatlik kursu özetlemek gerekirse olay kuvertür ve temperlemekden ibaret desem anlayışla karşılanırım diye umuyorum:)
Piyasada yediğimiz en iyi çikolatalardan bile daha leziz çikolatalar yapmaktan ötürü tevazü gösteremiycem ne yalan söyleyeyim.Antepfıstığı,badem ve fındıklı çikolatalarım misafirlerime kahve yanında ikram etmek üzere gizli mabedlerine alındı.


 Yazmak için istek ve zaman bulamamaktan şikayetçi bendeniz son yazılarında hep yemeklerden bahsediyor.Kırılma noktamı bekliyorum hepsi bu :)


Bon appetite diyerek havalı(!) ikramlıklarıma havalı(!) bir son vereyim:PP


4 yorum:

  1. size geleyim! nooğlursun size geleyim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ehehee,gel bacım gel,ne zaman istersen:)

      Sil
  2. Valla çok havalı yazı olmuş :)
    O kuru pastaların olayı da sirke sanırım ımmhhh leziz.. İlk sirkeli deneyimim kandil simidiydi. Pastaneden alınmış gibi olmuştu ^_^
    O gizli mabedler annemde de var misafir için köşe bucak saklıyor. Ama artık küçük değiliz boyumuz heryere yetiyor :)
    Üçü de birbirinden kışkırtıcı ye beni, ye beni diye bağırıyor ellerine kollarına sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol canım benim,senin yorum da pek havalı olmuş:))
      sirke sanırım püf noktası gerçekten.
      benim mabedi henüz kimse bulamıyor,bir de kendimden saklayabilsem:))

      Sil

Bakma bir sırrım var dediğime.İki kişinin bildiği sır değil,iki kişinin bindiği tır değilmiş:p%&+
Velhasıl,gönlünden geldiği gibi yaz,yaz,yaz..bir kenara yaz bütün sözlerimi,unutursam çık karşıma göster kendini:p(%^^+&

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...