Social Icons

Pazartesi, Ocak 21, 2013

1Q84 çılgınlığı

  

 Bir etkinlik sayesinde edindiğim bir kitaptı ama kalınlığı nedeniyle bir süre elime almaya cesaret  edememiştim.Yanılmışım.
1254 sayfalık bir kitap kaç günde okunur tahminen?Ben yaklaşık 12 günde bitirdim.Çünkü her elime alışımda    öylesine içine alıyordu ki bir bakmışım 100 sayfa okumuşum bile.Böyle diye diye bitti.Hatta son gün yaklaşık 350 sayfayı birden okudum.

Yukarıda yazdıklarımdan da anlaşılacağı üzere oldukça sürükleyici bir roman 1Q84.Hiç gözünüzü korkutmasın.Kendini zevkle okutturuyor.

1Q84 kitapta bahsedildiği şekliyle 1984 yılının paralel bir evrendeki adı.Q bu evrendeki bilinmezlikler nedeniyle ingilizce "question mark" 'dan geliyormuş.Yine nette okuduğum kadarıyla 9 rakamı Japonca'da ku ya da kyu diye okunuyormuş ve bu da orijinlerden biri olabilir deniyordu.



Roman 3 bölümden oluşuyor.2 ana karakter aracılığıyla dönüşümlü olarak anlatılıyor hikaye.Kadın Aomame, erkekse Tengo.Bu iki insanın kaderi hayatlarının ilk yıllarında kesişmiş ama sonra ayrılmış.Yeniden yollarının birleşmesini bekliyoruz tüm roman boyunca.Fukaeri ise bu birleşmede kilit noktası disleksik bir kız.Fakat bu arada metafizik kuralları ve bildiğimiz fizik kuralları da dahil olmak üzere pekçok etken devreye giriyor elbette.Çok çılgın bir hikaye okuyoruz.Fantastizm pik yapıyor.


Giriş-çıkışdaki reklam tabelası

İlk bölümde heyecanım doruktaydı.Ancak ikinci bölümde bütün olaylar çözüldü neredeyse.Şaşkınlıkla "bundan sonraki 600 sayfa ne anlatılacak,herşey belli zaten" diye okudum açıkcası.Beklenmedik çok az gelişme oldu tahmin ettiğim gibi son bölümde de.Buradan da anlaşılacağı üzere aslında romanı uzatmak için oldukça çaba harcamış yazar ve bence 1200 sayfalık bir roman yazma sözü verdiği için zorlama olmuş pekçok şey.



Bence herşeyin büyük oranda çözüldüğü an

Bir söz vardır ya "bu neyin kafası?" deriz bize göre saçmaladığını düşündüğümüz kişiler için.Dünya çapında bir yazar için bunu söylemek ukalalık olabilir ama soruyorum Haruki Bey'e: Bu neyin kafası Bay Murakami???


Little people tasviri

Abartılı cinsellik,dini cemaatler,seri katillik,paralel evrenler,Little People,havadan pupa,klonlar,oedipus kompleksi,George Orwell'in 1984'ü,Janacek'in Sinfonietta'sı...Hepsi içiçe geçmiş.


Havadan pupa yapımı tasviri

Kitap bittiğinde birçok şeyin gereksiz olduğunu daha net anlayabildim.Örneğin Aomame'nin abartılı cinsel yaşantısı, Tengo'nun annesi ve yaşlı sevgilisi, son bölümde NHK tahsildarının tacizleri.Ya da bazı kişiler romana hiçbirşey katmamış ama uzun süre üzerlerinde durulmuş.Son ana kadar bir numara bekledim ama hiçbirşey çıkmadı.Havada kalan sorulardan bahsetmiyorum bile.

Ama sürükleyici bir fantastik roman olarak okunmaya değer mi?Kesinlikle evet.


Bir de nette araştırdıkça Murakami ile ilgili bazı bilgiler de edindim.Yazarın okuduğum ilk romanı olduğu için tarzını bilmiyordum elbette.Genel olarak yemeklerden ve müziklerden ayrıntılarıyla bahsetmeyi severmiş yazar.Bu romanda da bunun örnekleri çok net bir şekilde görülüyor.The New Yorker' da kısa hikayeleri yayınlanıyormuş ki romanda bu hikayelerden Town of Cats yer alıyor zaten.


Romanda bahsedilen yiyecekler


Bu eser romanda oldukça önemli bir yere sahip.

romanda  bahsedilen iki ay

Karga da başrolde sayılırdı ama bir numara çıkmadı:)



Resimlerin alıntılandığı siteler:

segesegese.blogspot.com

freshwap.me

cargocollective.com

haruki-murakami.com

degdeg.deviantart.com

dauwdrupje.deviantart.com

themanfromlondon.blogspot.com

organicmentalcore.blogspot.com

8 yorum:

  1. murakami çoook önemlii.
    :)
    ama bunu okumadım okuycem.
    vay be benim kadar hızlı okumuşsun.
    tebriks.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. murakaminin farklı bir dünya algısı olduğu kesin.
      insan elinden bırakamıyor ki,hala aklımda little people:)

      Sil
  2. vay canına o nasıl sayfa sayısı oyle ıkı uc senede okurum ben o kıtabı:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok inan bana çok kısa sürede okursun.ben de öyle sanıyordum ama müthiş ilginç ve sürükleyici.

      Sil
  3. Ben de 2012 sonlarında okudum, sevdim :) Sınırın gneyinde güneşin batısında ile başladım Murakami macerama , ondaki cinsellik daha rahatsız etmişti ya ben alıştım , ya 1Q84 daha güzeldi:) İkincisi bence:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazarın diline ve anlatım tarzına aşina olunca daha farklı bir gözle bakılabiliyordur eminim.ben de sevdim.sadece biraz dozu abartmış gibi geldi:)

      Sil
  4. Murakami ile ilgili çok yazı görüyorum bu aralar. Merak ettim :)

    YanıtlaSil

Bakma bir sırrım var dediğime.İki kişinin bildiği sır değil,iki kişinin bindiği tır değilmiş:p%&+
Velhasıl,gönlünden geldiği gibi yaz,yaz,yaz..bir kenara yaz bütün sözlerimi,unutursam çık karşıma göster kendini:p(%^^+&

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...